Monday, December 21, 2009

SKRIP: ‘BAPA BOREK ANAK RINTIK’




‘BAPA BOREK ANAK RINTIK’

( KEDENGARAN SUARA DARI BELAKANG PENTAS )

( MELAUNG )

Yelah abah….nanti – nanti la….adus,leceh betul lah…

( PELAKON MASUK KE PENTAS ) Aku malas betul la benda - benda macam ni

Eh,nama aku Najib…Umur aku…20 tahun…masih lagi belaja kat IPT….ambil jurusan seni persembahan dan sekarang aku dah masuk semester 5…Sikit lagi je nak habis….Tapi,sekarang ni…aku tengah cuti 3 minggu…Biasalah,kalau dah cuti panjang tu…mestilah balik kampong halaman…nak tenangkan fikiran katanya…Tapi,bapak aku dah cantas niat murni aku tu…yela,dia paksa aku buat benda yang aku tak minat… rimas betul…korang tau tak,ada ke pagi – pagi lagi dah kejut aku semata – mata nak bagi aku borang bodoh ni…’Borang Daftar Sebagai Pengundi’…Leceh la nak kena isi borang - borang macam ni…Kan bagus kalau Negara kita ni ikut contoh macam Australia tu…Yela,rakyat kat sana tu,bila je umur diorang masuk 18 tahun,secara automaticnya diorang dah di daftar sebagai pengundi untuk Negara diorang…

Kan senang macam tu…tak la buang masa aku nak kena tunggu macam orang gila kat pejabat pendaftaran tu…dah la orang opis tu buat kerja lembap,mengula je tau…daripada waktu kerja 8 jam tu,orang – orang opis tu kerja bape jam je sehari…yang lebih – lebih tu,g minum pagi laa…pegi lunch laa…pegi minum petang la…cukup time,punch card n balik umah…

Lagipun,aku ni bukan la ambik tau pun pasal politik kat Malaysia ni…malas la aku nak campur hal – hal politik kat Malaysia ni.xde mase aku… pada pendapat aku,politik ni lebih pada memecahkan manusia je…buktinya,hari tu aku pegi surau…bila mula je orang cerita pasal politik,mula la jemaah kat surau tu berpuak – puak…entah apa la yang diorang semua fikir kt dlm otk diorang 2…padahal anak cucu masing – masing dah berderet – deret macam ketapi,tapi,masih lagi macam tu..

Kalau difikirkan betul – betul la kan…aku mana la ada masa nak mengundi ni…bukannya apa,aku kan busy dengan kuliah,assignment,exam…pointer kena jaga beb...kalau ada show lagi la busy..kena buat banyak latihan…macam yang kita semua tau,belajar untuk masa depan…nanti,boleh la kerja yang gempak – gempak sket…

Lagi satu,kerajaan sekarang ni banyak betul la rasuah….dari kat tepi jalan..sampai la yang kat atas – atas tu…ada jaminan tak kalau tukar kerajaan benda tu tak berlaku??alaa…sudah laa..rasuah tu tetap akan berlaku jugak….Cuma,namanye je ditukar sikit,nk bagi coverline..dari rasuah,ditukarkan ke hadiah…

Korang tau tak, kenapa aku jadi macam ni…aku ni sebenarnye ikut perangai bapak aku muda – muda dulu…dia bagitau aku yang dia menyesal sekarang…lepas tu aku tanya la kenapa…dia jawap macam ni ‘yela,mase aku muda – muda dulu,aku tak gunakan hak aku sebagai rakyat untuk mengundi..mungkin aku boleh ubah kerajaan kalau aku keluar mengundi mase tu..’ape la kan…kalau takat satu undi,tak adanye nk efek sampai boleh tukar satu kerajaan….

Dah laa…membazir mase je nk pikir banyak – banyak.baik aku isi je…kalau aku tak pegi mengundi pun,bukan bapak aku tau kan?Bapak aku ni pun satu…dye nak bising - bising kat aku,tapi dye lupe ke yang aku ni,ikut perangai dye…

( menulis untuk beberapa ketika )

Haa…dah siap..time to bersosial…kesian skandal aku tunggu lama – lama…


IDEA ASAL : FAISAL MUSTAFFA

KARYA : ESAN SAMAT

Skrip ini telah dipentaskan di Fiesta Anak Muda pada 20 Disember 2009 di Bukit Gasing, Petaling Jaya.

6 comments:

Kisah Kehidupan said...

Setuju !!
dan sangat menarik :)

Kongkek N Go said...

ceh!!
propaganda ni..
astaga..
keh keh

MaHieRa said...

mmg patut pun....

Ayaq Hangat said...

Boleh dibaiki lagi supaya tak nampak sangat propanya tu kah kah kah

Shamimi Haniza said...

Anak bapak.... =)
Esan ke kt dlm gamba tu? blur. xnmpk.

Perro said...

a'kum..
huhuhu..yew...sama la..umur dah 21 pown x g megundi...xMINAT LANSUNG POLITIK..They r just live in propagandas jew...
;p

Post a Comment