Friday, August 9, 2013

DVD Rakaman Pementasan Teater M.BUTTERFLYkarya David Henry Hwang

SINOPSIS 

Drama diinspirasikan oleh opera M.Butterfly David Henry Hwang. Babak pertama memperkenalkan watak utama, Rene Gallimard, yang merupakan seorang kakitangan awam melekat kepada kedutaan Perancis di China. Dia jatuh cinta dengan diva opera Cina cantik, Song Liling, yang sebenarnya seorang lelaki menyamar sebagai seorang wanita.

Dalam opera Beijing tradisional, perempuan telah diharamkan dari pentas semua peranan-peranan wanita dan telah dimainkan oleh lelaki. Babak kedua bermula dengan Song datang ke Perancis dan melanjutkan perhubungannya dengan Gallimard. Mereka berada bersama untuk 20 tahun sehingga perkara sebenar dibongkar , dan Gallimard dituduh penderhakaan dan dipenjarakan yang tidak dapat menghadapi fakta itu yangnya "wanita yang sempurna" sebenarnya seorang lelaki, bahawa telah menggayakan kerana seorang wanita selama 20 tahun mampu mengintip, dia berundur dalam dalam dirinya dan kenangannya.

Tindakan drama digambarkan kerananya terganggu, terheret ingatan peristiwa-peristiwa keliling perhubungan mereka. Babak ketiga menggambarkan Gallimard melakukan seppuku (juga dikenali sebagai harakiri, ritual bunuh diri Jepun melalui diri pengeluaran perut) manakala Song melihat dan merokok sebatang rokok.

Penerbit Eksekutif: Faisal Mustaffa
Pengarah: Mislina Mustaffa
Pelakon: Benjy, Naque Ariffin, Mislina Mustaffa
Penolong Pengarah / Pereka Visual: Azzad Mahdzir
Pengurus Pentas: Ameera
Sinografer: Yusman Mokhtar

Tarikh pementasan: 11-14 April 2013 di MapKL

Harga: RM15*
*tidak termasuk kos penghantaran


Cara membeli;

1. Pls SMS 0122290944 (Type DVD M.BUTTERFLY  
2. Selepas mendapat pengesahan daripada sms anda, bayaran dilakukan melalui maybank2u.com atau Maybank Kawanku ke akaun Faisal bin Mustaffa (MBB 114179439605)

No comments:

Post a Comment