Friday, July 17, 2009

Gadoh the Movie


Jointly organised by Wanita Gerakan Selangor and Pahlawan Volunteers, Gadoh the movie is produced by KOMAS, a Malaysian human rights organisation and directed by Brenda Danker and Namron.

Gadoh, a 70-minute feature film that explores our perception of identity and challenges our hatred of the “other”.

SYNOPSIS:
Gadoh tells a story of a group of teenagers who fought each other along racial lines; a cycle of hatred and violence further escalated by their environment and school system.

What was to be a quick resolution to improve the school’s bad image, was taken as an opportunity for one teacher who believed that real change was possible. She ropes in the help of an old friend and reluctant maverick theater activist for this arduous task.

Is there hope amidst the cycle of discrimination that surrounds us?

Watch Gadoh for their story, and what it may very well tell us about ourselves.

SCREENING:
Date: Friday, 31 July 2009, 8pm
Venue: Auditorium, Level 9, Wisma BU8, Lebuh Bandar Utama, Petaling Jaya
Landmark: Next to Centrepoint and McDonalds.

SPECIAL FEATURE:
Q&A Session with the film producers and the cast at the end of the movie. Erm, bring your autograph book and camera too! ;)
Get exclusive limited edition Gadoh DVDs and other films by KOMAS at the venue

ALL ARE WELCOMED. FREE ADMISSION.
Highly recommended for parents, teachers and students.
FREE SEATING. Please arrive by 7.45pm.

ENQUIRIES:
Chia Ting Ting - 0163110400, or Emma- (03) 77279015

MOVIE INFO:
Duration: 70 mins
Director: Brenda Danker, Namron
Producer: Anna Har
Production Company: Big Pictures Productions
Supported by Pusat KOMAS

Starring: Namron, Nicholas Liew Davis, Zahiril Adzim, Amerul Affendi and Maya Tan Abdullah

Language: Bahasa Malaysia with English/BM subtitles
Poster design by: Alexdrina Chong, Lucid Design Collaborative Studio

More details, visit http://www.komas.org/gadoh

PRESS RELEASE: Launch of “GADOH”
http://www.facebook.com/topic.php?uid=33559455073&topic=10511

11 comments:

warwickshire said...

curse of dimension yg sgt jujur :)
kalau dilihat karya roy williams 'days of significance' juga menyentuh tentang victims of cultural deprivation cuma dalam context aglo-saxon racism.

beautiful.disgrace said...

saya suka gadoh!

Sengal Ubi said...

aku dah tengok gadoh and aku suka persoalan yang ditimbulkan. good work!

adiwirabulat said...

hye!
aq da tgk da.
2 kali. 1st aq donload. 2nd kt uniten.
tp tyme forum malu2 nk tnya.
korg rasa method korg ni realistik kah?
ke sekadar dlm citer je?
aq benar2 hrp method korg ni realistik.
nnt bkn masalah perkauman je boleh setel,
harap2 byk masalah dpt setel mcm sosial, rempit, dadah!

semoga perjuangan korg berjaya!

shandye. said...

menyentuh isu perkauman adalah persis menarik belon di antara hutan jarum-jarum. harus teliti namun mesejnya harus jelas.

dalam 'gadoh' metodnya jelas. percubaan berani seorang anak seni dalam menjernihkan kekeruhan yang timbul. namun satu persoalan tetap berlegar: dalam teori mungkin ya, tetapi aku fikir secara praktikalnya agak sukar kerana isu perkauman ini sudah secara terang-terangnya agak berakar-umbi dalam masyarakat.

sekadar memberi pendapat.

sayabudakbarubelajar said...

hi.
boleh tau camne nak reserve seats untuk teater kompilasi volume 2 tak?

terus pegi sana on that day ke or bole rsvp skrg?

~ieja~ said...

@adiwirabulat: thanks datang kat UNITEN tu... umm student uniten ye??

pada pendapat ieja, method ni hanya untuk sesetengah pihak, sebab tak semua boleh menerima teater secara khusus... but that's beside the point... yang penting, ada cara, ada kemahuan untuk mengeluarkan cara dan mengurangkan rasa pekauman ni...

tapi dari pengalaman yang ieja pernah dapat, teater ni dapat merapatkan jurang, bukan saja perkauman, tapi umur dan juga dapat membentuk persefahaman... sebab dalam teater, yang ieja pernah terlibat, semua dilayan dengan sama, tak kira umur, jantina, bangsa atau agama...

mungkin dengan ada nya GADOH ni, lebih ramai generasi kita yang akan mengeluarkan idea untuk merapatkan jurang perkauman ni... tak semestinya dengan teater, mana taw, buat kelas mechanic ke buat kelas menjahit ke, buat la pape pun, asalkan sihat.

@sayabudakbarubelajar: Booking sudah dibuka. SMS 0192232002. Nyatakan nama, masa pementasan dan tarikh. Tiket diambil 1 jam sebelum pementasan. Kalau tak, kitorang buka tiket tersebut untuk dijual. -Faisal Mustaffa- (dicopy dari facebook Teater Kompilasi II)
http://www.facebook.com/wall.php?id=106554476916

sayabudakbarubelajar said...

oh ok. hey, thanks!

Pegawai Khalwat said...

dengar kata nak Gadoh kat penang? bila?

~ieja~ said...

@sayabudakbarubelajar: kamu study apa di UNITEN???

@Pegawai Khalwat: kalau tak silap bukan bulan 8 ke?? haha.. tak ingat... nnt mesti ade kat website KOMAS nye info itu...

RAT said...

Gadoh 29 bulan ni di penang

Post a Comment